tisdag 6 oktober 2009

Klädsel - Valfritt!

Bör staten (= lagen) lägga sig i min klädsel? Ett par riksdagsledamöter vill ha en lag som förbjuder viss klädsel. Det handlar om burka och niqab. De anser att ingen kvinna ska känna sig tvingad att dölja sitt ansikte i Sverige. Att klä sig i burka eller niqab är säkerligen udda klädsel utifrån traditionella svenska värderingar, men det kan knappast vara upp till staten att lägga sig i människors klädsel.

Möjligen skulle man kunna hävda att det väcker förargelse hos den svenska allmänheten att se kvinnor som är helt instängda i sina kläder så att endast ögonen syns. Fast mer tolerant än så borde man väl vara. Hur som helst finns redan en lag som lyder så här: "Den som för oljud på allmän plats eller annars offentligen beter sig på ett sätt som är ägnat att väcka förargelse hos allmänheten, döms för förargelseväckande beteende till penningböter" (Brottsbalken Kap 16 paragraf 16).

På motsvarande sätt finns risk att bli dömd enl den här paragrafen om man uppträder naken på offentlig plats. Jag menar emellertid att så länge personen ifråga (den med burka resp den utan kläder) beter sig på ett normalt sätt, typ går rakt fram utan särskilda gester, rop eller liknande, så borde det inte kunna anses "ägnat att väcka förargelse" som lagen uttrycker det.

5 kommentarer:

  1. Jag tycker att burka och niqab ska förbjudas därför att jag vet ju inte vem som gömmer sig bakaom den. Det kan ju lika gärna vara en förbrytare som gömmer sig och när man visar idehandlingar på banken eller posten hur kan dom vara säkra på att det är den pertionen på fottot. Det kan ju lika gärna vara en kar där under. Jag förstår politikerna.

    SvaraRadera
  2. Varken BURKA eller NIQAB är inte klädsel! Det är ett sätt att förtrycka kvinnan och en sådant förförande ska vara förbjudet i Sverige och övriga Europa! Det är inte tillåtet att använda rånluva så varför göra undantag för Burka eller Niqab? Både Burka och Niqab skapar osäkerhet hos allmänheten då man vet inte vem det är som döljer sig bakom tygöverdraget

    SvaraRadera
  3. När vi kommer till deras land är vi (kvinnor) tvungna att sätta på oss en burka för att få gå ut från flygplatsen, borde dom då inte ha förståelse för att vi kräver att dom tar av sin. Deras barn är uppväxta med burkor våra blir "skit" skraja. En annan aspekt har redan tagits upp ovanför vem är under burkan??!!

    SvaraRadera
  4. burka är nog perfekt förklädnad för terrorister!förbjud alla masker på allmänna platser!
    kanske inte lätt att fly i, men för en självmordsbombare perfect!

    SvaraRadera
  5. Det är skillnad på att bära kläder och att maskera sig. Vi har maskeringsförbud av en anledning. Att inte visa ansiktet och göra det omöjligt för andra människro att identifiera en är faktiskt inte ok under några som helst omständigheter. Min rätt att kunna identifiera en eventuell brottsling är större än rätten att klä sig hur man vill. Så måste det vara i ett rättsäkert samhälle.

    SvaraRadera