söndag 4 oktober 2009

De pryda svenskarna

Spencer Tunicks heter en fotokonstnär som är känd för att han brukar fotografera stora grupper av nakna människor. I samband med att han besökte Lund i september intervjuade Sydsvenskan honom. Han säger att han tycker att det är bra när saker och ting rör sig mot det mer naturliga. "Det är bättre att folk klär av sig än att de döljer sig själva".

För att medverka i Spencer Tunicks fotoprojekt kan man skriva upp sig på hans hemsida berättar tidningen. Just nu har över hundratusen personer, från olika delar av världen, skrivit upp sig. De som deltar gillar att vara en del av konsten, och att göra någonting annorlunda berättar han. Men han är tveksam till om svenskarna skulle ställa upp. "Jag befarar att svenskarna är blygare än den generella bilden av dem och att de inte skulle ställa upp" säger han.

"Den svenska synden" var ett begrepp som uppstod i samband med ett antal kända svenska filmer där personer syntes utan kläder. "Den svenska prydheten" är nog ett rättvisare epitet idag.

Däremot använder kvällstidningar och andra kommersiella medier gärna nakenhet som ett lockbete eller som sensationsskapare. Naket säljer uppenbarligen. Ett färskt exempel är att Aftonbladet publicerar ett kort videoklipp från en av Tunicks installationer under rubriken "De klär av sig för att rädda vinet" utan att i redaktionell text berätta om konstnären eller den aktuella installationen.

Uppenbarligen vill de pryda svenskarna gärna glutta på nakna människor samtidigt som de är för blyga för att själva ta av sig kläderna. I nästan hela Europa är det annorlunda. Danskar, tyskar, holländare, fransmän, spanjorer mfl har en mycket mer avspänd inställning till nakenhet och naturism. I bla Spanien är det dessutom en mänsklig rättighet att vara naken på offentliga platser.

3 kommentarer:

  1. sv: därför att jag anser att det är lite sjukt med en så stark drift till någonting. att man så gärna vill tillhöra en grupp och tala om för världen vad man är och gör är en vädjan om uppmärksamhet tycker jag. att vilja gå naken hemma i sin egen lägenhet ser jag väl ingenting konstigt med, men när man känner att man måste göra det tillsammans med andra går det för långt. min åsikt bara. jag tycker precis samma om feminister, nazister och religiösa m.m.!

    mvh
    smuls.blogg.se

    SvaraRadera
  2. Du får naturligtvis tycka vad du vill. Men när du skriver i din blog och här att det är sjukt så kränker du en massa människor som är precis lika friska som du.

    Det är som om jag skulle säga att det är sjukt att älska skor och nagellack samt att gilla shopping, smink, djur, språk, andra världskriget.

    Fördöm inte andra bara för att de inte är, tycker och känner som du!

    SvaraRadera
  3. Jag skrev just en artikel om det naturliga med nakenhet och det märkliga i hur många förhåller sig till den på http://oblyg.blogspot.com/2011/03/nakenskrack-eller-naturlig-installning_17.html
    Kommentera gärna där.

    SvaraRadera