måndag 28 september 2009

Sexualisering

Kraven att ha det rätta utseendet och de rätta kläderna har de senaste decennierna blivit allt påtagligare.I tonårsstadiet när man fortfarande håller på att finna sin egen identitet kan dessa krav lätt ta en alltför stor plats i ens liv. Det leder till att unga människor blir överdrivet pryda och kritiska till sin egen kropp. Alltför ofta leder det också till ätstörningar och andra former av depression.

Det är därför viktigt att kritiskt ifrågasätta alla de stereotypa och sexualiserade intryck vi matas med dagligen. Det sker i kändis- och modejournalistik och i många andra mediala sammanhang.

Reklamen exempelvis anspelar på människors rädslor och känslor av otillräcklighet. Varje år inför badsäsongen görs reklam för badkläder. Kvinnorna i reklamen är ofta passiva skönhets- och sexobjekt som poserar och lyfts fram enbart för sitt utseende. Det handlar om könsdiskriminerande bilder där människor visas på ett objektifierande sätt.

Sexualisering är inte samman sak som att vara positiv till sex och nakenhet. Det är snarare så att sexualisering leder till orealistiska sexuella förväntningar som motverkar den glädje och lycka som sex och nakenhet kan innebära. Sexualiseringen skapar också tabun som leder tankarna snett. Nakenhet blir då liktydigt med pornografi, sensation, nakenchocker etc och sex med sexmissbruk, sexuella övergrepp och snusk i stället för sund lust och glädje.

I jämstäldhetsdebatter talas ofta om kvinnans rätt att klä sig hur hon vill utan att behöva riskera att utsättas för sexualla övergrepp. En synpunkt man hör ibland är att en kvinna ska ha rätt att vara helt naken på stan utan att bli våldtagen av män som inte tar ansvar för sin sexualitet. Faktum är att bland naturister kan hon det! Feminister och andra som vill motverka sexualiseringen, och objektifieringen av kvinnans kropp kan hämta mycket inspiration bland naturisterna.

4 kommentarer:

  1. Oj! Va kul att man halkade in här när man lite sporadiskt sökte efter likasinnade som är så förbannat trött på sexualiseringen som sker helt ohämmat i vårt samhälle. Och själv är man ju en ung man som älskar mig själv och sex för den delen. Men inte fan vill jag se porr höger och vänster. Är jag för sensuell? Det är synd att man dödar det mystiska och romantiska! Jag älskar kvinnor! Just som kvinnor och inte som något objekt. Men det sorgligaste av allt är ju att unga kvinnor faller i fällan och går i detta fotspår. Kul att naturister har mycket vettigt att komma med!

    SvaraRadera
  2. Hej Dogge! Kul att du "halkade" in här. Det låter som om du också har mycket vettigt att komma med. Att kunna vara sensuell och romantisk är en styrka.

    Ett sätt att ta död på den ohämmade sexualiseringen är att testa naturism. Jag vet inte var du bor, men ett bra ställe för den ovane är Gustavsbergs bad och camping utanför Nora. Där kan man komma ensam eller i par och bada över dan, campa eller hyra ett rum i en stuga. Alla är välkomna och många som inte är organiserade naturister brukar gilla att vara där. Testa det i sommar!
    http://www.gustavsbergscamping.com/svindex.html

    Även andra

    SvaraRadera
  3. Hej! Tackar för dina ord! Jag tror också det, om man kan visa att man älskar sig själv och sina nakna kropp utan att det relaterar till sex (gissar att folk är naturister för att det är skönt och naturligt (?) etc) gör att folks medvetande kanske förändras? Bor för övrigt i Roslagen så det är inte så långt, inte med båt i alla fall!

    SvaraRadera
  4. Om du bor i Roslagen så rekommenderar jag att du åker till Skeppsmyra i sommar. Det ligger på södra Björkö. Om du åker båt så far du in i sundet mellan Björkö och Marboö. (59 49,6 N och 19 02,0 E). Lägg till vid bryggan som finns utefter berget. Dom välkomnar både singlar och par. Om du gillar stället kan du bli medlem. Det kostar 400 kr per år, men man måste inte vara medlem för att komma dit. Läs mer på:
    http://www.naturistnet.org//main.php?doc_id=3179

    SvaraRadera