fredag 25 september 2009

Kort om naturism

För många människor betyder naturism semester och frihet - frihet att bada och sola utan att behöva bära små remsor av tyg för att täcka sina "privata" delar. Nästan alla som prövat att bada och sola naken tycker att det är befriande och skönt. Men gamla puritanska normer, hämningar och kommersiell exploatering av människokroppen har skapat många onödiga tabun kring den nakna människokroppen.

För oss är naturism mer än att sola och bada naken. Det handlar om personlig frigörelse, jämlikhet och även demokrati. Världen är fylld av statussymboler. När du är naken betyder märkeskläder ingenting. Äkta naturister är befriande mänskliga och hänsynsfulla mot varandra.

För många människor är nakenhet alltid förknippat med sex. Många tror att de som vistas tillsammans med andra utan kläder måste vara ute efter sexuella upplevelser. Samhället har blivit alltmer sexualiserat. I kvällspress, reklam och övrig media exploateras människors sexuella behov på ett otäckt sätt. Naturister står emot denna översexualisering.

Den nakna "perfekta" människokroppen används för att skapa förväntningar som gör att många känner sig otillräckliga om de inte själva lever upp till dessa orealistiska förväntningar. Äkta naturister har inte sådana vanföreställningar. När man vistas i en naturistmiljö inser man att det är sällsynt med "perfekta" kroppar och att det inte spelar någon roll om man inte ser ut som en fotomodell. Naturister vet att människor finns i alla former och storlekar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar