fredag 16 oktober 2009

Vad är god moral - I burka eller naken?

Med anledning av debatten om slöja, burka och nijab har Porang Zahedi skrivit ett inlägg på Newsmill. Följande inlägg har jag skrivit i analogi med detta. (För bästa behållning uppmanas läsaren att läsa detta inlägg efter att först ha läst Zahedi's inlägg).

Dagligen är det uppståndelser kring människokroppen. Moralpoliser vill förbjuda oss naturister att vara nakna på allmänna platser, i skolor, universitet och till och med i simhallar, där nakenbad definitivt är mest bekvämt och hygieniskt.

Eftersom könsblandning i kombination med nakenhet enligt vår tro är sunt, stärker moralen och respekten för andra människors integritet kommer vi att fortsätta vara nakna så fort temperatur och andra omständigheter gör detta möjligt.

Rikard Westberg skriver i en DN-artikel att "Helvetet är när religiösa fundamentalister, oavsett tro, begränsar andra människors rätt att leva sitt liv som de själva önskar". Jag har två synpunkter på detta. För det första rimmar den uppfattningen dåligt med att vi tvingas bära tyg på vår kropp i badhuset och på offentliga platser. För det andra kan vi genom att använda formuleringen från citatet ovan även påstå att naturisterna lever i ett helvete. Pryda fundamentalister vill nämligen begränsa naturisters rätt att leva som de själva önskar. Naturister läxas ständigt upp av textil-fundamentalister som talar om för dem att de har fel åsikter och levnadssätt.

Hur är det egentligen ställt med den ständigt prisade västerländska liberalismen? Sanningen tycks vara att frihet endast gäller om man har kläder på kroppen.
Jag stöder de modiga nakna ungdomar som kräver att få tala om för andra vad de anser vara ett bättre levnadssätt utan att bli utsatta för sexuella kränkningar, moraliska förolämpningar och mobbning i skolan för att deras skinkor är solbruna. Vi har ju yttrandefrihet här i Sverige.

Jag vill framhålla att dessa naturister inte begått något brott. Allt de gjort är att ta av sig kläderna och sprida sin uppfattning om rätten att vara naken. Om somliga ändå känt sig störda av nakenheten är det inte värre än när naturister tvingas in i könsseparerade omklädningsrum och tvingas bada bastu med snuskiga personer iklädda både kalsonger och badbyxor. För att inte tala om alla röster inom populärkultur och media (filmer, MTV, tjejmagasin, reklam och så vidare) som ständigt sexualiserar den nakna människokroppen.

Rikard Westberg skriver vidare att "Tunga samhällsföreträdare måste stå upp för grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga fri- och rättigheterna." Jag undrar om Westberg inkluderar naturisterna och deras sätt att leva bland dessa rättigheter. Varför reagerar inte politiker eller media när översexualiserade ungdomar hånar nakna män och kvinnor med tillmälen som "snuskhummer" och "exhibitionist". Varför reagerar ingen när de vill begränsa andra människors liv? Jag tycker att naturister har all rätt att bidra till att forma morgondagens värderingar.

Enligt SR-reportaget uppmanade ungdomarna även flickor att gå anständigt klädda. I debatten får vi ständigt höra om den individuella friheten och människans rätt att välja egna livsformer. Men vi får aldrig höra om det omvända. Det finns nämligen minst lika många flickor och pojkar (i synnerhet nyblivna naturister) som av sina föräldrar och släktingar tvingas ta ta på sig kläder, för att inte tala om alla påtryckningar från arbetsgivare, skolpersonal, politiker och övriga moralpoliser i samhället. Varför skriver ingen om denna grupp av utsatta människor? Varför gör inte SR ett reportage om detta? Svaret är enkelt: de har valt fel, och i Sverige är man fri att välja, förutsatt att man har kläder på sig!

Nalin Pekgul markerar väldigt starkt i SR-reportaget att ungdomarnas beteende är oacceptabelt, och säger vidare: "Kvinnor har rätt att röra sig var de vill, att klä sig som de vill." Det var synd att vi inte såg henne försvara två studenternas rätt att röra sig och klä av sig som de vill. Pekgul skulle verkligen ha kunnat göra en stor insats i debatten för kvinnornas rätt vara nakna. Eller är möjligtvis anledningen till hennes tystnad att kvinnorna valt "fel" klädstil (inga kläder) och rört sig på "fel" plats (universitet)?

Det som är gott för mig är gott för andra. Alla vill vi ge goda råd och påverka våra medmänniskor i rätt riktning. Naturister får tycka och tänka som de vill, säger man, bara de inte försöker påverka andra. Vad är den principiella skillnaden mellan en idrottslärare, som uppmanar en flicka att klä sig i baddräkt och delta i simundervisningen, och en naturist som tillåter henne att bada naken? Vad är skillnaden mellan en pryd tjej som uppmanar sin naturistiska väninna att köpa ny bikini och en naturistisk tjej som uppmanar sin väninna att bada naken? Båda vill sannolikt väl. Så kallade "moralpoliser" finns överallt i samhället, frågan är bara: vems moral?

Tillägg: Ännu en moral finns här

1 kommentar:

  1. låt dåmm va naken fis låt dåmm va naken fis
    låt dåmm va naken fis låt dåmm va naken fis
    låt dåmm va naken fis låt dåmm va naken fis
    låt dåmm va naken fis låt dåmm va naken fis
    låt dåmm va naken fis låt dåmm va naken fis
    låt dåmm va naken fis låt dåmm va naken fis
    låt dåmm va naken fis låt dåmm va naken fis
    låt dåmm va naken fis låt dåmm va naken fis
    låt dåmm va naken fis låt dåmm va naken fis
    låt dåmm va naken fis låt dåmm va naken fis
    låt dåmm va naken fis låt dåmm va naken fis
    låt dåmm va naken fis låt dåmm va naken fis
    låt dåmm va naken fis låt dåmm va naken fis
    låt dåmm va naken fis låt dåmm va naken fis
    låt dåmm va naken fis låt dåmm va naken fis
    alla unga flickor från upp till tå
    ska dåmm vara så
    dåmm får alldrig ha
    kläder på sej mera
    dåmm måsste vara naken fis
    från upp till tå
    hela livet
    från med nu tills dåmm
    dör så länge
    ska dåmm vara
    naken fisa frå upp till tå
    då vet ni alla
    unga flickor
    vad ni ska göra på er

    SvaraRadera