måndag 12 oktober 2009

Svart moral

I en intressant artikel på Newsmill berör författaren den moralsyn som ligger bakom vissa kvinnors "fria val" att bära heltäckande slöja, sk Hijab eller burka. Artikeln påvisar en moral som dominerar i länder och kulturer som präglas av islam:

"Har man inte hijab, följer koranens och sharians föreskrifter, får man enligt de islamskt lärde skylla sig själv om man blir våldtagen och borde kanske till och med straffas för sin osedliga klädsel".

Denna moral kallar jag för en svart moral. Det är en moral som är helt orimlig och förkastlig för oss som tillhör en västerländsk demokratisk och sekulariserad kultur och som bejakar jämlikhet mellan könen.

Den motsatta synen är att sexuellt ofredande aldrig kan ursäktas. Det ska till och med vara möjligt och tillåtet att vistas naken på allmän plats utan att utsättas för sexuella övergrepp och utan att stämplas som pervers eller lösaktig. Jag kallar det för en vit moral.

Däremellan finns en grå moral som är tämligen utbredd även bland etniska svenskar. Enl den grå moralen anses det visserligen inte att kvinnor ska behöva klä sig i heltäckande klädsel för att slippa bli betraktade som lovligt villebråd, men nog har hon delvis egen skuld om hon exponerar alltför mycket av sina kvinnliga behag, och nog måste den som visar sig naken inför andra vuxna än sin partner vara pervers eller lösaktig.

I våldtäktsdebatten förekommer ofta otaliga exempel på brottsoffer som varit utsatta för den grå moralen. De har behövt besvara insinuanta frågor enl den grå moralen när de förhörts av poliser, åklagare och försvarsadvokater.

Det finns i detta sammanhang anledning att ta lärdom av Naturismen. Det är en filosofi som bejakar den "vita moralen" med en humanistisk grundsyn som bejakar varje människas rätt bli respektabelt bemött oavsett om och hur hon är klädd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar